Welkom bij
"De Jonge Joseph"
stichting11.jpg hengst11.jpg historie11.jpg restauratie11.jpg vaarplan11.jpg reisverslagen11.jpg vrienden11.jpg home11.jpg
In februari 1978 werd in de Waterkampioen een hengst te koop aangeboden. Aan het bouwjaar te zien moest dit welhaast "De Jonge Joseph" zijn, een bekende platbodem. Enkele enthousiastelingen gingen meteen de volgende dag in Heeg kijken en daar bleek de boot al anderhalf jaar in de verkoop te liggen rotten. Je kon er aan alle kanten omheen lopen omdat er dik ijs lag. Het schip zag er jammerlijk uit, maar leek nog niet verloren.

Ter plekke werd het plan geboren om een stichting op te richten om deze hengst, een zeer oud scheepstype waarvan er nog slechts enkele waren, voor het nageslacht te bewaren.

Was er een toepasselijker naam voor een stichting om dit oude Zeeuwse schip te redden dan Luctor et Emergo? Wij dachten van niet.

En zo werd op 29 mei 1978 in Amsterdam de Stichting Luctor et Emergo opgericht door Gert Doornink, Frans van Exter, Chiel en Frits Marckmann. Drie Delftenaren (een scheepsbouwer, een werktuigbouwer en een civiel) en een bedrijfsjurist. Alle benodigde disciplines om zo'n project aan te pakken waren vertegenwoordigd.

Thans bestaat het bestuur uit:

Niels van Bladeren, voorzitter
Frits Marckmann, secretaris/penningmeester
Frank van Delden
Rolf Gerssen
Jeroen Vaags
Stichting Luctor et Emergo