Welkom bij
"De Jonge Joseph"
stichting11.jpg hengst11.jpg historie11.jpg restauratie11.jpg vaarplan11.jpg reisverslagen11.jpg vrienden11.jpg home11.jpg
De oudste vermelding van dit scheepstype dateert uit 1655 in Kieldrecht (Oost-Vlaanderen), maar het komt ook al voor op een schilderij van Johannes Porcellis uit 1622. De hengsten hadden toen nog een spriettuig, maar dat werd in de loop van de 19de eeuw vervangen door een bezaantuig met gebogen gaffel en een losse broek. Dat werkte een stuk gemakkelijker.
 
De hengst werd vooral gebruikt voor de visserij op garnalen, mosselen en krabben vanuit Zeeuws-Vlaamse havens als De Clinge, maar werd ook als veerschip ingezet.
 
Erfprins Johan Willem Friso verdronk in 1711 in het Hollands Diep omdat hij uit zijn koets sukkelde door de slagzij die de hengst maakte.
De hengst als scheepstype
Afbeelding van een Heynst (hengst) uit het boek "Hollandse schepen" van Groenewegen (1789). Deze prent hing aan boord toen "De Jonge Joseph"werd aangekocht door de Stichting.

Ook aan boord hangen nog de originele kwitantie van de werf en de Visserijvergunning
Hengsten werden vooral gebouwd op werven in Zeeland zoals J.F. de Klerk te Kruispolder, "Moed en Trouw" te Paal en Gebr. Meerman te Arnemuiden. Deze laatste werf bestaat nog steeds in de vorm van een museum, waar nog gewerkt wordt en is gelieerd aan de Stichting Behoud Hoogaars, die zich ook ontfermt over hengsten